2006-09-14

FREE utilitky pro Vaše pracovní PC

Nemohu si pomoci, ale někde hluboko uvnitř mé mysli sedí cosi, díky čemuž musím zkoušet nový software a u stávajícího hledat způsoby, jak jej co nejefektivněji využívat. Snad je to 'cosi' jen důsledek neustálé snahy zpříjemňovat a zjedenodušovat si práci s Windows. Nebo, že by, lenost?

Ať tak či tak, aktuálně mi na mém pracovním notebooku běží několik velmi užitečných prográmků. Jejich přínos pro Vás ostatní samozřejmě závisí na Vašem způsobu práce. Jenom předesílám, že používám Windows XP, takže netuším, jestli onen software existuje nebo funguje i pro jiné operační systémy. Tady jsou:

KatMouse

Výborný prográmek, který vám umožňuje scrollovat i obsah oken, které nemají fokus. Prkotina, řeknete si, ale když si na tohle zvyknete, tak si buďte jistí, že Vám to bude setsakra chybět.


ArsClip

Tahle utilitka, jak již název napovídá, rozšiřuje možnosti schránky (clipboard). Pamatuje si několik posledních textů (ale i jiných objektů), které jste si do schránky uložili a umožňuje vám je jednoduše opět vložit, pokud je později potřebujete. Tento seznam se dokonce uchovává i při vypnutí počítače a máte dokonce možnost si některé položky umístit do schránky natrvalo. Vše funguje tak, že po stisku definovatelné horké klávesy vyskočí 'kontextové' menu, které nabízí předchozí obsahy schránky. Pokud pracujete hodně s textem (programování), pak tohle určitě oceníte.


Process Explorer

Tahle utilitka je vlastně takový 'nabušený' Windows Task Manager. Umí všechno, co starý Task Manager a spoustu věcí navíc. Mimo jiné umožňuje zjisťovat a zobrazovat detailní statistiky o jednotlivých procesech, vizualizovat historii vytížení procesoru pro jednotlivé procesy, nebo také zjištovat proces náležící k určitému oknu. Mezi jednu z užitečných věcí považuji i možnost jednoduše prolustrovat podezřelé programy na google, stačí z kontextové nabídky procesu vybrat 'Google ...' a hned se Vám v prohlížeči otevře stránka s informacemi o daném programu.


Launchy

Tento prográmek a ten následující plní obdobnou úlohu. Umožňuje vám spouštět programy, aniž byste museli otevírat Start menu, nebo se prohrabávat záplavou oken až na plochu. Konkrétně tenhle nahrazuje tak trochu 'Start > Spustit'. Jenže do vyskočivšího textového pole vepsaný text se bere jako vstup pro vyhledávání mezi programy a tudíž nemusíte psát ani cestu, ani kompletní název.


ObjectDock

Narozdíl od Launchy, se tenhle prográmek snaží ušetřit vám cestu na plochu, nebo do menu tak, že číhá někde na okraji obrazovky a zpřístupňuje sadu ikon. Něco jako panel rychlého spuštění utržený ze řetězu. Narozdíl od ostatních prográmků je tenhle k dispozici i v placené 'profesionální' verzi, ale zatím jsem nenarazil na nic, v čem by mě volně šiřitelná verze omezovala.


Gadwin PrintScreen

Snímáte nezanedbatelné množství obrazovek? Pak tohle je přesně software, který potřebujete. Konfigurovatelný a velmi jednoduchý a zdarma!

Blogged with Flock

Žádné komentáře: