2006-06-21

Fyzika do PCI - Ageia PhysX

Tak jsem včera ve třičtvrtě na jednu v noci dostal email od mého oblíbeného obchodu s železem. Ta modrá obálka na liště je jako nějaké magické lákadlo, a tak mi to většinou nedá, abych se nepodíval, co píšou.

Procházím email s novinkami v ceníku a koukám na tu záplavu grafických karet, notebooků, pevných disků a svítícich ventilátorů. Najednou se mi oči zastaví na jednom zajímavém titulku. Obrázek vypadá na první pohled jako grafická karta, ale ...

Asus PhysX P1, PCI 6 199,- Kč


Inu, žádná grafárna, ale PPU (Physics Processing Unit) - fyzikální akcelerátor! Tak to je skutečně docela zajímavá novinka. Nevím proč, ale při pohledu na tuhle položku mám pocit, že už se docela dostáváme do Evropy. Uvedení do prodeje bylo oznámeno 9. května, takže měsíc a půl je docela slušně krátká doba. Na české poměry.

No, nicméně neváhejte (nebo váhejte) a jestli ještě nevíte o co jde, tak se honem rychle informujte. Recenze najdete třeba na legitreviews.com, nebo firingsquad.com. Fyzika má konečně možnost dostat se ze školních lavic i do počítačových her. To je pozitivní.

Všichni všude prohlašují, kolik vývojářů už používá, nebo alespoň zvažuje využití či oné fyzikální knihovny pro své účely. Dokonce i Microsoft podle všeho pracuje na integraci fyziky do balíku DirectX. Tak uvidíme, co z toho vyleze.

Osobně si myslím, že následující rok, v herním světě, přinese mnoho zajímavého. Doufejme, že i z hlediska hratelnosti a nových nápadů a netradičního využití fyziky.

Žádné komentáře: