2005-04-26

Ranní utkání Microsoft-OpenOffice.org skončilo 0:1

Všechno začalo tím, že jsem dneska ráno potřeboval otevřít na čisté instalaci Windows XP jeden wordovský dokument (verze myslím 2000). MS Office nemám. V linuxu používám OpenOffice.org. Ale ve Windows nemám nic, používám je jen jako bootloader pro hry a tudíž si nechci instalaci zbytečně zanášet nepoužívanými programy. Otevřít soubor ve WordPadu se nezdařilo. WordPad odpadl a hlásil nějaké chyby při otevírání, nic fatálního. Program běžel dál, jakoby nic. "Chudák WordPad, chci po něm asi trochu moc", říkám si a stahuji WordViewer 2003 v anglické verzi. Českou jsem v nabídce jazyků nenašel. Instalace proběhla hladce, dokonce není ani vyžadován restart! Jsem překvapen.
WordViewer 2003 kolabuje a odmítá otevřít dokument. V jednom z dialogových oken je zmíněna možnost jakéhosi Recovery čehosi. Znejistím a stahuji Servant Salamander 1.52 (ten je ještě free a download má jen pár kilo) a prověřuji dokument v hexa prohlížeči. Vypadá jako normální wordovský dokument.
Stahuji a instaluji OpenOffice.org (verze 1.9 beta). Vše proběhlo bez problémů. OpenOffice.org dokument otevírá bez problémů. Začínám pracovat.

Co dodat? It just works.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Pod Windows mám velmi dobrou zkušennost s freeware RTF editorem Atlantis Nova, který umí otevřít i wordovské dokumenty. Instalační soubor má necelé 1 MB, jím vytvořené rtf soubory mají téměř zlomkovou velikost oproti rtf souborům vytvořeným v MS Wordu.
http://www.rssol.com/en/html/download/nova.htm

BitShepherd řekl(a)...

Díky, za radu.
Mám staženo a určitě vyzkouším.