2006-05-24

AGP nezemřelo! Ať žije 7800 GS!

Jsem vlasntíkem jednoho mírně obstarožního PC.
  • procesor AMD 2400+ (zatím docela ujde, nestězuje si :)
  • 1 GB RAM (občas swapne, to víte ... to jsou Windows)
  • grafická karta ATI Radeon 9700 Pro
Ještě donedávna mi tato sestava docela slušně sloužila. Hry šlapaly jak měly (i některé novější jako Titan Quest, nebo beta HOMMV). Tento pocit mě ale opustil v tu chvíli, když jsem zakoupil a nainstaloval Oblivion. 800x600 s téměř minimálními vizuálními detaily (ne, na vzdálenost vykreslování si v takovéhle RPG opravdu sáhnout nedám) se hra vlekla a někdy představovala spíš slideshow. Framerate jsem radši neměřil, ještě by mi naskočila husí kůže.

Inu chce to upgrade. Jenže jaký a čeho?

Jelikož aktivně sleduji novinky z oblasti PC hardware, tak jsem snad jinak než definicí nového PC začít nemohl. Jenže 50.000,- je dost peněz na ten výkon, který by mi taková sestava poskytla. nicméně chvíli jsem si s tou myšlenkou pohrával a nemaje opozici, nebyl jsem schopen vymyslet nic lepšího.

Představy jak modernizovat PC uzrály a tak jsem se nich začal bavit svou drahou polovičkou. Jak si jistě (ne)dokážete představit, byly mé představy (hlavně ona cenová kalkulace) přijaty velice chladně, ba až odmítavě. Samozřejmě jsem začal znovu přemýšlet, kde by se dala ona sestava seškrtat tak, aby byla stále ještě použitelná jako herní PC. Ono seškrtat by to šlo, ale jako obvykle jsem chtěl mít trochu 'vůli', aby sestava vydržela alespoň tak 3 roky, jako ta minulá, kterou jsem si pořizoval na jaře 2003.

Nápad a s ním i řešení přišlo jako blesk z čistého nebe: Co takhle upgradovat jen grafickou kartu? Inu nezní to tak špatně, řekl jsem si a začal prohledávat web. Tenhle druh novinek mi v té marketingové kanonádě nějak úplně unikl.
Zjistil jsem, že AGP ještě nezemřelo. Rozkoukal jsem se, poopravil cenovou kalkulaci a zjistil, že na fungl novou 7800GS mi stačí jen cca 8.500,- Kč. Nakonec jsem pořídil ještě novou skříň a chladič. Moje staré PC mělo zvuk jak proudové letadlo popojíždějící po runwayi.

No a teď jen doufám, že to ten 350W zdroj všechno utáhne. Jak dlouho tenhle upgrade vydrží, ptáte se? Doufám, že aspoň tak rok, možná dva, ale to ukáže jen čas a vývojáři nových her.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, me by teda jen zajimalo, jak dopadl ten upgrade...:-) Hlavne jestli stacil ten zdroj 350W...Ja ted resim na jakou grafiku AGP upgradnout bartona 2500+ nejlepe abych nemusel kupovat novej zdroj (Fortron 300W)...Zatim mi to vychazi na nvidii 7600GT 256MB DDR3, protoze cokoli silnejsiho by mi asi uz ten procak nevyuzil a pak uz by to asi chtelo i silnejsi zdroj (nehlede na cenu ktera pak uz je diskutabilni vzhledem k tomu, za kolik se uz da poridit to samy nove v PCI-E)...Diky za jakoukoliv odpoved...:-)

BitShepherd řekl(a)...

Dopadlo to úplně v pohodě ta skříň T4 od Arctic Cooling (hlavně ten vestavěný zdroj) to zvládá už skoro 2 roky naprosto s přehledem.

Osobně používám tenhle kalkulátor výkonu zdroje.