2012-11-22

Hledá se UX Jedi ...

Přečetli jste titulek a nejspíš si říkáte: "Co blbne s Hvězdnými válkami? User Experience designer je přece umělec – designér. Věděc. Výzkumník."

Chyba lávky!

Formální vzdělání v technikách výzkumu nebo cit pro barvu a typografii nejsou zdaleka tak důležité, jak si většina lidí myslí. Nedostatek vzdělání není pro UX designéra překážkou. Vzhledem k historii UX jako oboru patrně žádné formalizované vzdělání v Čechách neexistuje.

Ty opravdu důležité předpoklady pro vznik UX designéra už musí být ve vás. Určitě nebudeme ztrácet čas, abychom ve vás probouzeli empatii, pozorovací talent, zvědavost, chuť spolupracovat a sdílet myšlenky nebo snad přiostřoval vaše kritické myšlení.

Kontroverzní názor? Docela určitě!

Empatie

Schopnost vcítit se do situace někoho jiného je prvním předpokladem. Bez empatie nebudete mít motivaci někomu pomáhat. A pokud nemáte motivaci, tak s vámi pracovat nehodlám. Vnější motivace v tomhle případě určitě fungovat nebude.

Pozorovací talent

Ani dívat se na svět vnímavýma očima vás nenaučím. Na to je ve vašem věku také pozdě. Uvědomíte si, když někdo krátce zaváhá před kliknutím na tlačítko? Pokud ne, budete mít potíž zjistit, co lidem kazí zážitek.

Zvědavost

Všichni se rodíme zvědaví. Ale ne všichni si svou zvědavost uchovají. Potřebujete-li zjistit, jak lidem usnadnit život, bez zvědavosti se neobejdete. Neúplné informace by ve vás měly vyvolávat touhu je doplnit, ne vyplnit.

Chuť spolupracovat a sdílet myšlenky

Ještě jste nepřijali fakt, že lidé jsou nejefektivnější při spolupráci? Pak mi nezbývá než vám popřát hodně štěstí při kariéře v pop music nebo managementu.

Kritické myšlení

Máte před sebou návrh někoho jiného a nevíte, co je na něm špatně? Necháte se ukolébat pěknými barvičkami a úhlednou typografií i když koncept nedává smysl? Bez schopnosti analyticky a bez emocí zhodnotit práci někoho jiného se těžko zlepšíte vy i vaši kolegové designéři.

Možná hledáme právě Tebe!

Máš základní vlastnosti dobrého desigéra a k tomu snad i trochu zkušenosti s návrhem UI, informační architektury, uživatelským výzkumem nebo testováním?
Máš zájem pracovat pro startup s obratem, který se počítá v milionech dolarů?
Chceš pracovat v jednom z největších UX týmů v Čechách?

Tak neváhej a hned mi napiš na petr.stedry@gooddata.com. Tahle příležitost se nebude jen tak opakovat!

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Prilis vymazleny seznam osobnostnich predpokladu.

Spravny UXak musi hlavne automaticky rudnout vzteky nad nepouzitelnosti uzivatelskych rozhrani, musi to byt nepricetny blazen posedly touhou vymyslet veci co nejjednodussi. Narcisticky sociopat, ktery si nebere servitky pri prosazovani svych napadu, protoze vi, ze kompromis je brzdou na ceste k dokonalosti... Musi to byt svym zpusobem predevsim umelec... :-)

Adlo řekl(a)...

Dovolil bych si s Anonymním nesouhlasit. Není nic horšího než UXák - narcisistní umělec. UXáka nesmí hnát touha po sebevyjádření, seberealizaci, uznání. Naopak, nejlepších výsledků dosáhne, pouze pokud je otevřený všem cestám a počítá s tím, že to co napadne zrovna jeho, nemusí lidem vůbec vyhovovat.

Anonymní řekl(a)...

Anonym vzkazuje, ze predevsim posledni dve vety byly mysleny v nadsazce ;-) Pointa spociva v tom neuhnout z cesty, pokud jsem skalopevne presvedcen, ze jedno reseni je nejlepsi. Nepodlehnut tlaku programatoru, klienta, vyhnout se snaze byt se vsemi "zadobre". Schopnost uznat vhodnejsi reseni kolegy by mela byt samozrejmosti u kazdeho inteligentniho cloveka. Ale to se s vyse uvedenou vlastnosti myslim ani nevylucuje. Ja naopak nesouhlasim s tim, ze UXak by nemel byt hnan touhou po seberealizaci. Navrh uzivatelskych rozhrani je nakonec kreativni cinnost jako kazda jina, protoze vice lidi nemusi nutne dojit k jednomu moznemu reseni. A prave touha realizovat se v ramci jasne nastavenych mantinelu muze generovat unikatni reseni...