2010-11-22

Jak mi dnes prodali homeopatika i když jsem je nechtěl.

Tak jsem chytil nějakou infekci a můj audio výstup downgradoval svou funkci na úroveň krákorání/chrapot. Cucám již kdeco, ale říkal jsem si "dobrá rada nad zlato" a stavil se v lékárně. Paní za pultem jsem vysvětlil svůj problém a oznámil, že si již stříkám Stopangin.

Po drobném zaváhání mi paní doporučila, že bych mohl vyzkoušet nejmenovaný homeopatický přípravek, který na "tyhle hlasivky zabírá". Na to jsem odvětil, že homeopatika nechci. Dostalo se mi ujištění, že paní takové ty kuličky taky nemá ráda a že tohle je něco jiného, že tam jsou i nějaké účinné látky.

Byl jsem trochu skeptický a chtěl jsem vědět, jaké že účinné látky homeopatikum kromě laktózy a cukru obsahuje. Po krátkém pohledu na paní zvedla oči a odvětila: "Je to tady latinsky.". Nezatvářil jsem se asi zrovna vstřícně a paní se trochu zasnažila a dodala: "No třeba belladona.".

Naštěstí měla krabička na viditelném místě cenovku hlásající "73,-". Vzhledem k ceně se mi nechtělo s paní déle smlouvat, tak jsem poděkoval s tím, že si přípravek vezmu, zaplatil a odešel.

První pohled na krabičku na schodech z lékárny mé podezření potvrdil. Všechny latinské účinné látky včetně "belladony" jsou v preparátu obsaženy v množství 3CH a 6CH. To znamená ředění 1:1000000 (3CH) a 1:1000000000000. Po příchodu zpět do kanceláře jsem si přečetl složení Stopanginu. Mé podezření se potvrdilo - jako podpůrnou složku obsahuje silice z máty peprné a eukalyptu, které údajně snižují účinek homeopatik.

Mám z toho takový smíšený pocit. Jako bonbony to není nic moc a s hlasivkami to nejspíš taky moc nepomůže. Ale co, aspoň mě ta zkušenost tolik nestála.