2006-11-07

Warhammer znovu dopadl mezi nás - mé dojmy z dema

Tak jsem včera kolem půlnoci konečně dokončil stahování demoverze Warhammer: Mark of Chaos. Byl to pěkný bumbrlíček a těch 1144MB se tahalo nějakou tu hodinu - přes BitTorrent. Klasické distribuční kanály v tomto případě naprosto selhaly a přenosová rychlost v řádu desítek kilobajtů za sekundu mě donutila si počkat, až to někdo stáhne a vystaví na BT.

Tuhle hru už sleduji několik měsíců a ze všech screenshotů jsem byl velmi namlsán. Na druhou stranu jsem také trochu pochyboval o tom, že se můj stroj (AMD 2400+, 1GB RAM, nVidia 7800 GS) zalkne a předvede spíš slideshow než RTT. Demo jsem spustil s jistými obavami. Monitor se přepnul do 1280x1024 (že by cílení na typické LCD?) a naskočily úvodní animace a samozřejmě nechyběla ani klasická 'en-vidijá'. Animace vystřídala 30 sekund dlouhá tma, kdy se nahrávalo úvodní menu - žádná loading hláška, nic. Menu se nakonec zjevilo v pořádku.

Ani nevím, co mě to napadlo (asi to bylo způsobeno tím, že nemám na svém CRT pořádně seštelovanej ten 1280x1024), ale začal jsem se šťourat v nastaveních a zkusil jsem přehodit rozlišení na 1600x1200 (jo, to jsou ty výhody 21" CRTčka :) ). Všechno vypadalo moc pěkně a hra sama zvolila obnovovací frekvenci 75 Hz, stejnou jako u přednastaveného 1280x1024.

Nutno dodat, že jsem si včera po půlnoci ještě střihnul všechny tři mise, které úvodní tutoriál nabízí. Grafika byla skutečně pěkná a při maximu 3-4 jednotky současně na obrazovce vše běželo velmi plynule. To mě skutečně příjemně překvapilo.

Dneska ráno jsem si dal první dvě ostré mise z dema. Při více jednotkách najednou (cca 20) je na mém stroji hra trošku pomalejší, ale stále to předčilo moje očekávání. A těch 1600x1200 je vážně hezké rozlišení.

Ještě si neodpustím jedno srovnání nakonec. Mark of Chaos je řemeslně velmi povedený kousek. Jenže mi to tak nějak připadá, že od dob Dark Omen se toho moc nezměnilo. Dokonce mám pocit, že uživatelské rozhraní se o dost víc plete do cesty. Ty mluvící hlavy, které v Dark Omen reprezentovaly emoce právě označené jednotky tady citelně chybí. To laxní 'Chaaaarge!' velitele Bernhardta mě vždycky přivedlo do té správné nálady. Což statická hlava a vzálený hlas hlavního krvavého chaotika (jehož jméno se mi záhadně vytratilo z hlavy) v Mark of Chaos zatím nedokázal. Atmosféra je u hry tohoto typu půl úspěchu.

Pokud se Vám nechce Mark of Chaos stahovat a máte chuť na trochu retro, tak si můžete místo toho stáhnout Dark Omen ... alespoň mě připadal zábavnější.